ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA POŽEGA, NA ADRESI OSJEČKA 12, POŽEGA

Nastavlja se energetska obnova zgrada na području Požeško-slavonske županije, a posljednja u nizu koja se može pohvaliti novim izgledom je zgrada Gradskog društva Crvenog križa Požega. Tim povodom je u petak, 19. ožujka 2020. godine u  obnovljenim prostorima održana završna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Gradskog društva Crvenog križa Požega na adresi Osječka 12, Požega”. Projekt se provodio u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” referentne oznake 4c1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 29. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluga promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita stropa i poda prema negrijanom prostoru te se zamijenila vanjska stolarija, a što je rezultiralo uštedom toplinske energije u iznosu od 65,92% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 653.400,99 kn, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 395.396,96 kn. Ostatak iznosa sufinancira Gradsko društvo Crvenog križa Požega, kao korisnik projekta. Gradsko društvo Crvenog križa Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije prijavilo na Javni poziv za sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, koji je raspisan od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a od kojega mu je odobreno do 103.201,61 kn sufinanciranja za projekt energetske obnove, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno smanjio.

Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 29. listopada 2020. godine.

U Požegi, 19. lipnja 2020.

ZA GDCK POŽEGA

Petra Babić


Europska unija
„Zajedno do fondova EU“

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.