Međunarodni dan nestalih osoba – 30. Kolovoza

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza. Taj dan sjećamo se svih nestalih osoba i iskazujemo podršku obiteljima koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbinu svojih najmilijih. Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održat će se u Pakracu.

 

Nacionalni ured Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa zajedno s mrežom educiranih volontera i zaposlenika 130 županijskih, gradskih i općinskih društava Crvenog križa, kroz sve ratne i poratne godine, prikupljao je podatke, te zaprimio i obradio gotovo 30.000 zahtjeva za traženje osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, u sukobu u Bosni i Hercegovini, tijekom Drugog svjetskog rata te osoba nestalih u različitim životnim okolnostima. Iako je Hrvatski Crveni križ svojim radom doprinio rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje nestalih osoba, mnoge obitelji još uvijek čekaju odgovore.

 

Obitelji nestalih osoba, nakon dugogodišnje neizvjesnosti i patnje, imaju pravo konačno saznati istinu o sudbini svojih najbližih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome i iskazati im potporu kako bi znali da u svojoj potrazi za odgovorima nisu usamljeni i zaboravljeni.