Svjetski dan prve pomoći – 12. rujna

dan-prve-pomoći

Dana rujna 2015. godine obilježili smo svjetski dan prve pomoći podjelom edukativno promiđbenog materijala. Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći naglašava se važnost znanja i vještina prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe.

 

Povodom Svjetskog dana prve pomoći ove godine Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema: „Prva pomoć i starenje stanovništva“, koja se nadovezuje na prošlogodišnji moto „Budi heroj – spasi život“, s porukom kako je prva pomoć za „svakoga i svugdje“.

Osobe starije životne dobi također mogu biti „heroji“ i pružiti prvu pomoć u slučaju potrebe i na taj način pomoći sebi i svojim bližnjima. Neki od njih mogu svoje znanje i iskustvo podijeliti s mlađim generacijama.

 

Budući se do 2050. godine u svijetu očekuje udvostručen udio osoba starijih od 60 godina važno je graditi pozitivno mišljenje o starenju kao normalnom životnom procesu i razvijati programe podrške s ciljem prevencije njihove socijalne isključenosti. Osobe starije životne dobi moraju se prepoznati kao značajan ljudski potencijal koji još uvijek može pridonijeti boljitku zajednice. Jačanjem njihove mobilnosti i samopouzdanja, jača se njihova osobna sigurnost što u konačnici rezultira zdravijom zajednicom.

 

Osobe starije životne dobi su ranjivije i izloženije zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, depresija, bolesti mišićno-koštanog sustava, ozljeđivanje i dr. Starije osobe u najvećem su riziku od ozljeđivanja prilikom padova (čak 40 posto završi smrću starije osobe).

 

Na sljedećim linkovima možete vidjeti kako postupiti kada se druga osoba nađe u stanju gušenja, bez svijesti ili kad je potrebno oživljavanje.

Gušenje

Osoba bez svijesti

Oživljavanje